Een fietsenwinkel lanceerde een configuratiefunctie om de fiets in verschillende kleuren te selecteren en te tonen. Uit A / B-tests bleek dat slechts 1% van de bezoekers de nieuwe tool gebruikte. Waarom?
Uitgangspunt: A/B testresultaten
Voorafgaand aan de sessie beantwoordden de panelleden elk 5 vragen na het bekijken van de productpagina. Ze kregen vragen over de aantrekkingskracht, relevantie en bruikbaarheid van de configuratietool op de pagina.
Tijdens de sessie leidde Kevin het gesprek aan de hand van hun antwoorden, waarbij elk panellid de ruimte kreeg om hun mening uit te leggen en op elkaars ervaringen te laten reageren.
"Het is zo inzichtelijk om te zien dat mensen gedachten delen en voortbouwen op elkaars mening." zei Kevin na het gesprek. "Ik wil dat onze functie gebruiksvriendelijk en handig is - ik begrijp nu de punten om dat mogelijk te maken."
De uitkomst - De kracht van het "Waarom"
- Het was meteen duidelijk dat de meesten de configuratietool volledig hadden gemist toen ze de productpagina voor het eerst bekeken. Er staat wel 'personaliseren', maar de uitnodiging om mee te doen kwam niet over.
- Wanneer ze wel meededen, ontdekte Kevin dat de fietsers de kleurconfiguratie te geautomatiseerd vonden, waardoor ze twijfelden of de fiets er in het echt zo uit zou zien.
Concrete acties om het gebruik te vergroten
- Werk met UX-ontwerp om de uitnodiging tot interactie met de configurator te verbeteren (onderzoek prioriteit, kleurcontrast, enz.)
- Voeg real-life afbeeldingen van de geconfigureerde fietsen toe, zodra iemand klaar is met de configurator - zodat klanten de fiets in hun 'natuurlijke habitat' kunnen zien .